Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ : Ευθύνες, παραλείψεις και ψέματα !

Το γελοίο του πράγματος, 
ως γκριμάτσες αέναες !
Ναι κάπως έτσι! 
Υπέφωσκε για χρόνια το ζήτημα του θεατρικού Μουσείου, με παροδικές γκριμάτσες, εκρήξεις ηφαιστειακές κατά καιρούς που όμως μισόσβηναν, μεταβάλλονταν για να ανάψουν και πάλι σε νέες κατευθύνσεις.
Ποτέ το προσωπείο δεν πάγωσε αλλά διατηρούνταν εν ενεργεία. Τώρα όμως εξερράγη. Δονήσεις, λάβα και πυκνοί καπνοί φούντωσαν την ατμόσφαιρα. Μικρή σημασία έχει ποιοι πυροδότησαν την έκρηξη. Σίγουρα περισσότεροι από ένας.
Ασφαλώς η Άννα Μαυρολέων βρίσκεται και βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου κι απ' όσο γνωρίζω, θερμά πήρε το θέμα και η Ζωζώ Λιδωρίκη κι έστειλε επιστολή στην Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων που θεωρείται η μήτρα της εκκόλαψης του Μουσείου που μετά αυτονομήθηκε. Σήμερα μαθαίνω πως και η αγαπητή μου Αναστασία Τσώμου έπαιξε και παίζει ρόλο καίριο και αποτελεσματικό στη δραστηριοποίηση.
Μπράβο σε όλους. Στον ξεσηκωμό όλων αυτών και όσων άλλων που ενεργοποιήθηκαν πρόσφατα (κρατώ κατάλογο με ονόματα που θα τον δημοσιοποιήσω) οφείλεται και η αφύπνιση της υπουργού πολιτισμού που υποχρεώθηκε να ρίξει χθες την λύση του κτηρίου της Σταδίου.
Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα αμελέτητο και εκ του προχείρου πυροτέχνημα για να καθησυχάσει τους ανθρώπους του θεάτρου. Σε κάποιο βαθμό αυτό πέτυχε. Πολλοί σταυροκοπήθηκαν με ανακούφιση. Μπράβο στην υπουργό που σε αντίθεση μα τους προηγούμενους, αυτή μια λύση. Υπάρχουν όμως και δύσπιστοι, η μάλλον επιφυλακτικοί. Θεωρείστε μα απ' αυτούς.Είμαι αμετακίνητα πεπεισμένος πως πρόκειται για μπλόφα και μάλιστα χονδροειδή.
Αλλά και αν σφάλλω και η ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα μελέτης και με πολύ συγκεκριμένο πλάνο, έχουν προβλεφθεί λύσεις για όλα τα προβλήματα, έχουν εξασφαλιστεί τα πολύ μεγάλα ποσά που χρειάζονται και οι εργασίες θα αρχίσουν αμέσως και τα εκθέματα θα μεταφερθούν με δόξα και τιμή στις καινούργιες εγκαταστάσεις του Μουσείου, όλοι εμείς, όσοι ξεσηκωθήκαμε για τη σωτηρία της κληρονομιάς μας, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Είναι αναγκαίο να βρισκόμαστε διαρκώς στο πόδι. Να ασκούμε μια διαρκή και έντονη πίεση ώστε να μην εγκαταλειφθεί το θέμα. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικοί (η Λυδία είναι απλώς ένα ενεργούμενο) μας κοροϊδεύουν ασύστολα. Η δήθεν λύση δεν πατάει πουθενά.
Είναι προσβολή, μεγάλους και σοβαρούς ανθρώπους να μας μεταχειρίζονται σαν ηλίθιους.


Η αμείλικτη αλήθεια είναι πως ούτε σχέδιο υπάρχει, ούτε λεφτά, ούτε πλάνο - έτσι πιστεύω. Προσπαθούν να κερδίσουν καιρό για να έρθει άλλη κυβέρνηση, άλλος υπουργός η κάποια άνωθεν ανατροπή της "σπουδαίας" λύσης. Κάποια τρόικα ας πούμε. Στο μεταξύ τα εκθέματα σαπίζουν, αρπάζονται, ροκανίζονται. Κοντολογίς μην πιστεύετε στις τάχα εμπνευσμένες λύσεις.Ελάτε να το εξετάσουμε με χαρτί και με μολύβι. Πρέπει κατ΄αρχήν να ελεγχθεί η στατικότητα του κτηρίου που είναι χτισμένο με λιθοδομή και έχει ηλικία 100 χρόνων και πάνω. Αντέχουν τα πατώματα του, αντέχουν τα κλιμακοστάσια, τα κουφώματα που πρέπει να γίνουν στεγανοποιημένα για την υγρασία και μονωμένα για τους θορύβους της Σταδίου. Μπορούν να γκρεμιστούν τοίχοι για να μεγαλώσουν χώροι, έχει επαρκή μόνωση οροφής και τοιχοποιίας, οι ηλεκτρολογικές του εγκαταστάσεις είναι σε καλή κατάσταση η είναι παλιάς τεχνολογίες και θα απαιτηθεί να αλλαχτούν όλες οι καλωδιώσεις. Υδραυλικά, αποχετεύσεις, τουαλέτες. Τεράστιο το πρόβλημα των αποχετεύσεων. Υπάρχουν μισθωτές κατωχυρωμένοι με επαγγελματική μίσθωση που προστατεύονται από τον σχετικό νόμο για 12ετία; Και τα εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται (πόσα; Δέκα; Είκοσι;) που θα βρεθούν για να γίνουν όλα αυτά; 


Χίλια ερωτηματικά πρέπει να απαντηθούν. Και το κυριότερο είναι καθαροί οι τίτλοι ιδιοκτησίας και μεταβίβασης ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για να έχουμε ένα σύντομο (πόσο σύντομο; Δυο χρόνια; Τρία; Πέντε; Δέκα;) Κι αφού ολοκληρωθεί όταν ολοκληρωθεί, πως θα λειτουργήσει; Από που θα αντλεί πόρους για τις αμοιβές του προσωπικού, για τα λειτουργικά του έξοδα; Θα έχει άλλους πόρους εκτός από τις ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις; Ποιους και από που; Θα ανατεθεί σε κάποιο γραφείο μελετών το θέμα του μάνατζμεντ, του διευθυντή, του μουσειολόγου, του βιβλιοθηκάριου, των κλητήρων, των καθαριστών, των φυλάκων; Και με ποιους θα στελεχωθεί αυτό το επιτελείο; Θα γίνουν διαγωνισμοί η μήπως θα βολευτούν τα "δικά μας παιδιά" (οποιασδήποτε κυβέρνησης, που θα είναι στην εξουσία, τότε) που θα ρίξουν το καράβι στην ξέρα;Ναι, να ανατεθεί στο γραφείο της Γεωργίας Ζώη μια πρώτη εκτίμηση της καταλληλότητας του χώρου. Ναι, να ανατεθεί σε κάποιο νομικό γραφείο ο έλεγχος της διαθεσιμότητας του κτιρίου. Και παράλληλα αν το υπουργείο έχει πραγματικά την πρόθεση να ξεκινήσει την λύση του προβλήματος, πριν από ξεκρέμαστες υποσχέσεις, ας αναθέσει σε κάποιο γραφείο την μελέτη συγκρότησης ενός Μουσείου, γραφείο ελληνικό η ξένο, ειδικευμένο σε τέτοια θέματα. Παράλληλα να ενδιαφερθεί να εγκαταστήσει φύλαξη της Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (είναι αυταπόδεικτη ευθύνη για την κλοπή κλοπή των πολύτιμων εκθεμάτων) αφού αυτό, το υπουργείο δηλαδή, την ανακήρυξε και μετά την εγκατέλειψε στη διάθεση του κάθε κλέφτη.. Δική του δεν είναι η ευθύνη να την προφυλάξει; Ποιός θα το κάνει; Το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου είναι σε υποχρεωτική αδράνεια. Η αστυνομία από μόνη της δεν νομιμοποιείται για τέτοιες πρωτοβουλίες. Η υπουργός με την βοήθεια της εισαγγελίας έπρεπε να βάλει μια βάρδια φρούρησης του ανεκτίμητου θησαυρού. Αν κάνω κάποιο λάθος, διορθώστε με, αλλά μην με πετροβολάτε. 


Γιώργος Χατζηδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: