Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Η Ιστορία του βασιλιά Ιδομενέα και της θεϊκής Ευρώπης


Έργο για δυο όργανα και έξη πρόσωπα
Η επιστροφή του Ιδομενέα

Jacques Gamelin (1738-1803)
Υπέργηρος ο Δευκαλίωνας, δισέγγονος του Μίνωα, έχει παραχωρήσει το θρόνο της Κνωσού στο γιο του Ιδομενέα που επέκτεινε το βασίλειο σ’ όλη σχεδόν την Κρήτη κι ιστορία τον καταγράφει Ο Μεγάλος Βασιλιάς της Κρήτης. 

Επιστρέφοντας  ο Ιδομενέας νικητής με τα πλοία της Κρήτης από την δεύτερη μεγάλη εκστρατεία ενάντια στην Τροία, πέφτει σε μεγάλη θαλασσοταραχή και ο στόλος του μαζί κι ο ίδιος κινδυνεύουν να καταποντιστούν. Τότε τάζει στον Ποσειδώνα πως αν σωθούν θα θυσιάσει για χάρη του το πρώτο πρόσωπο που θα συναντήσει βγαίνοντας στην Κρήτη. Σώζονται και ο πρώτος που βλέπει πατώντας στη στεριά είναι ο αγαπημένος του μοναχογιός ο Ίφικλος.

Σ’ αυτό το τραγικό αδιέξοδο ο Ιδομενέας ακολουθεί τη συμβουλή του γέροντα πατέρα του και ανεβαίνει στη Ζώμινθο, ψηλά στον Ψηλορείτη που ζει η αποτραβηγμένη απ’ τον κόσμο των θνητών, ισόθεη, αθάνατη και πάντα νέα και πανώρια όπως ήταν όταν την ερωτεύτηκε ο Δίας, Συντροφιά της έχει έναν ποιητή, σύμβολο της ποιητικής ιδιοσυγκρασίας των Κρητικών, που για να την  διασκεδάζει της αφηγείται διάφορους μύθους παίζοντας και τη φλογέρα του αλλά και τον μεταλλικό γίγαντα τον μυθικό Τάλω, που ο Δίας της τον όρισε φύλακα ενάντια σε κάθε επιβουλή. Απ’ το σημείο αυτό αρχίζει το έργο. Η Ευρώπη έχει πάρει μαζί της και την τρισέγγονη της την Αρδινιώ (Αριάδνη) που έχει μάθει την τέχνη της λύρας.

Το έργο λοιπόν αρχίζει απ’ όταν ο ποιητής διηγείται στην Ευρώπη την ιστορία της Αργώς, του ξύλινου ακρόπρωρου του καραβιού που ερωτεύτηκε τον Ιάσονα και για να κάνουν πιο ζωντανή την αφήγηση  προθυμοποιείται και η ίδια η Ευρώπη και το Αρδινιώ να ζωντανέψουν τα πρόσωπα του μύθου κι ο Τάλως να υποδυθεί τον Έρωτα.


Την εξιστόρηση του μύθου την διακόπτει η άφιξη του απελπισμένου Ιδομενέα που συνοδεύεται από τον γιο του  Ίφικλου και ζητάει από την Ευρώπη να μεσολαβήσει στο Δία για να σωθεί ο γιός του. Η Ευρώπη στέλνει τον Τάλω στο Δία και ο πατέρας των θεών την συμβουλεύει  να παντρέψει το Αρδινιώ με τον Ίφικλο κι έτσι συγγενεύοντας με αίμα θεϊκό ο Ποσειδώνας δεν θα επιμείνει στη δέσμευση του Ιδομενέα. 

Ζητάει όμως ο Δίας από τον Ιδομενέα να ξενιτευτεί και να ονομάσει όλη την ήπειρο από την Κρήτη ίσαμε τη βόρειο θάλασσα με το όνομα της Ευρώπης και σε κάθε τόπο που θα στέκεται να ιδρύει και μια πόλη που να την ονομάζει Μινώα κι έτσι να διαδοθεί ο πολιτισμός της Κρήτης, οι τέχνες και τα γράμματα και θα σταθεί ο πρώτος πολιτισμός σ΄ όλο τον δυτικό κόσμο.

Γ. Χατζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: